Ενεργειακές Επιθεωρήσεις & Π.Ε.Α

Για κάθε νέο κτήριο καθώς και για τα υφιστάμενα που ανακαινίζονται ριζικά υπάρχει η υποχρέωση κατάταξής τους στην ενεργειακή κλάση και στην έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α). Αυτό προκύπτει από την ενεργειακή επιθεώρηση για τα παλαιότερα και υφιστάμενα κτίρια ή από την νέα μελέτη ενεργειακής απόδοσης για τα νεότερα.

Με λίγα λόγια, εάν σκοπεύετε να ενοικιάσετε, να αγοράσετε ή να πουλήσετε κάποιο ακίνητο θα πρέπει να ελέγξετε πλέον σε ποιά ενεργειακή βαθμίδα ανήκει.Θα πρέπει να ελεγχθεί από έναν εξειδικευμένο μηχανικό, τον γνωστό πλέον «Ενεργειακό Επιθεωρητή» η ενεργειακή του απόδοση.

Αυτό ισχύει από την 1/1/2016 σε όλα τα κτίσματα επιφανείας μικρότερης των 50 τετραγωνικών μέτρων.

Δηλαδή, να μετρηθεί η κατανάλωση σε πετρέλαιο και σε ρεύμα και να συγκριθεί με ένα ίδιο κτήριο, που καταναλώνει τη λιγότερη ενέργεια. Αυτή η μέτρηση θα το κατατάξει σε μια ενεργειακή κλάση, από Α έως Η (αντίστοιχη των ηλεκτρικών συσκευών).

Εάν η κατηγορία είναι έως και τη Β, τότε κανένα πρόβλημα. Όμως αν είναι χαμηλότερη τότε θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, που θα προτείνει ο μηχανικός, για την αναβάθμιση του ακινήτου μέσα σε 1 έτος. Εάν και πάλι δεν γίνουν οι βελτιώσεις τότε προβλέπονται κάποιες συνέπειες για τον υπεύθυνο του κτιρίου.

Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι εάν το κτήριο δεν έχει εφοδιασθεί με αυτό το Πιστοποιητικό, τότε δεν μπορεί να πωληθεί ή να ενοικιασθεί. Και είναι προαπαιτούμενο που αναφέρεται στα συμβόλαια και θα αποδεικνύεται σε κάθε συναλλαγή.

 Το ίδιο ισχύει και να πρόκειται να κατασκευάσετε ή να ανακαινίσετε ριζικά το ακίνητό σας.

Από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου προκύπτουν μόνο αποδεδειγμένα οφέλη αφού για παράδειγμα από τη σωστή και μόνο θερμομόνωση ενός κτιρίου 100 τετραγωνικών μέτρων εξοικονομούνται 2 τόνοι πετρέλαιο κατ’ έτος! Πολλαπλασιάστε το με τη μέση φετεινή τιμή του πετρελαίου και υπολογίστε πόσα χρήματα θα μπορούσαν να σας έμειναν στην τσέπη σας!

Εάν σας ενδιαφέρουν περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2431200121 ή κάντε κλικ εδώ ή απλώς στείλτε μας email.

Tagged

Related Posts